Browse Bands/List your Band

Browse Clubs/List your Club

Live Chicago Music Does Sound!

WHO’S WHO

Band Interview Questions

#1. : What type of band are you?~

Answer:  We are a tribute band, playing the music of The Who.

#2. : Tell us the brief history of your band.~

Answer:   We formed about 2 years ago.  Our keyboard player and our bass player were in two or three other bands together.  Our singer and guitar player knew each other from high school and had been working on original songs.  Our drummer had a practice room where we rehearse.  We heard him practicing and he was quite impressive so we asked him to join.  Our first show was at Austin’s Fuel Room in Libertyville opening for Kashmir.  The place absolutely was packed, and we got a great reaction from the crowd.   Two weeks later we were asked to play at Durty Nellies as part of the WLUP Monsters of Mock Concert Series.  Other shows quickly followed.

#3. : Who are your musical and non-musical influences?~

Answer:  Obviously, The Who.  Our drummer and keyboard player really like progressive rock such as Genesis, Dream Theater, etc.  Our guitar player started playing guitar after seeing the Ramones and other early punk rock bands like the Clash, the Jam, etc.  Our singer is a big fan of Roger Daltrey, Paul Rodgers and Chris Cornell.  Our bass player took up playing bass guitar after hearing John Entwistle.

 

#4. : What are your dreams and goals?~

Answer:  To continue to play to bigger crowds, to play lots of festivals, and to continue to play at great venues and find new fans.

#5. : Who writes the songs, what are they about?~

Answer:  The Who wrote them, and we play them to the best of our abilities.

#6. : What’s your opinion of Politics?~

Answer:  Although many of the songs by The Who have political themes, we generally steer clear of discussing Politics.

#7. : How do you promote your band and shows?~

Answer:  We focus very heavily on promotion.  We promote a lot on Facebook using Live Chicago Music group and other groups.  We try to post new videos and photos often.  We also put up posters and flyers for upcoming shows in the towns around the venue where we will be playing.  We are very fortunate that our road crew, Earl and Howard, help us promote.  We use every contact we can think of to get the word out about our upcoming shows.  We also try creative ideas such as raffling off tickets to upcoming shows and getting newspaper articles published about our upcoming shows.

#8. : Describe your show, visual and musically~

Answer:  We try to perform with lots of energy and enthusiasm.  Visually, we try to give the audience something to watch, and we generally hold our crowd very well.  Musically, we try to play the songs just as well as The Who plays them.  Our keyboard player is great at arranging the set list and coming up with transitions between louder songs and quieter songs to keep them flowing and to hold the audience’s attention.  Our singer is an outstanding front man, and the audience is watching him about 80 percent of the time.

#9. : What do you think about downloading music online?~

Answer:  Since we are not promoting our original music, we like it since it allows us to discover new bands as well as bands from the past that we have not yet discovered.  For example, as we are responding to these interview questions, we’re listening to a great band from England called Klang, which released one CD about 10 years ago but that we just discovered last week.  It’s also very helpful for us to have access to live recordings of The Who so that we can find out how they played their songs in a live context.

#10. : What’s your outlook on the record industry today?~

Answer:  The music industry has always adapted to new technology.  In the early 1900’s, music was recorded on round cylinders because that’s what the first mass-produced recording players used.  In the 1910’s 78 rpm records became popular (first single-sided then double-sided), then 45 rpm records became popular as technology changed, and eventually LP’s and CD’s became popular.  We feel that the music industry will continue to adapt.  As it currently stands, however, bands have lots of freedom to release music independently.  One of our favorite bands, Calm of Zero, just independently released a collection of acoustic performances on ITunes yesterday, which couldn’t happen back in the day when record companies controlled everything.

#11. : What’s your claim to fame?~

Answer:  Playing in bands.  We’ve all been in various successful bands in the past.

#12. : Tell us a story about a day in your life.~

Answer:  Just yesterday we played an unplugged set at the House of Blues.  It was a big thrill for us to walk into the House of Blues with our gear knowing that we would be playing there.  Everyone there was very nice to us, and the crowd was very responsive and gave us a great ovation.  We had a great time, made good connections, and met new fans.  In all, it was a great day.

#13. : What inspires you to do what you do?~

Answer:  We all love to play music.  It’s a lot of fun to play to an audience, and to actually make a few bucks doing it makes it even better.

#14. : What advice would you give to fellow bands?~

Answer:  Being a great player in a great band is the obvious part, but being good at promotion and the business part is almost equally important to become successful.

#15.  :What are some of your pet peeves?~

Answer:  We typically do not have much control over which bands we play with at a venue.  Because we focus heavily on promotion, it’s frustrating when other bands we play with don’t promote the show.

#16. : How does music affect you and the world around you?~

Answer:  Its ever-present, so it’s hard to imagine a world without music.
#17. : What’s new in the recording of your music?~

Answer:  We’re not currently recording new music.

#18. : What are the biggest obstacles for bands?~

Answer:  Building an audience and getting good shows is very difficult.  You have to be a great band, be very persistent and make the right contacts.  Once you get a chance, you have to focus on having professional interactions with the venues and the booking agents and promoting your shows so that the venues and booking agents want to continue to work with you.   You really have to prove yourself again each time you have a new show.

#19. : What’s the best and worst thing about playing clubs?~

Answer:  The best is playing in front of enthusiastic crowds. The club owners, booking agents, managers and soundmen are all very nice to us and want us to have a successful shows.  Making contacts with new fans and other musicians is very fun.   The worst part is having to haul your own (heavy) gear to and from the show.

#20. : Tell us about your next shows and why we should be there.~

Answer:  Our next show is at Austin’s Fuel Room in Libertyville, which is a great place to play and to see a band perform live.  The sound system and lights are really outstanding.  Our singer and guitar player grew up in Libertyville and have lots of friends, fans and family there, so they really consider it their “home” base.  We’re playing in support of Hot Rocks, an excellent Rolling Stones Tribute, and the combination of The Who and the Rolling Stones is a great combination to see.  We play with lots enthusiasm, we’re fun to watch, and we play the great music created by The Who.  We’re very tight musically, and our singer does a really great job keeping the audience entertained.  It’s going to be a great show and we’re hoping for a big crowd.

We’re also playing at Cubby Bear North in Lincolnshire on Saturday, December 1st with a great band called Saturday Kings.  We love playing at that venue–the sound system is great and they are very nice to us there.  It’s going to be a great show!